8/06/2015

Elő-ítéletek

Ha már a párválasztásról írok mostanában, felmerült bennem pár gondolat, ami ugyan nem szorosan kapcsolódik a témához, viszont van hozzá azért némi köze...na jó, egy beszélgetés ihlette, és elég sok minden megfogalmazódott bennem ennek kapcsán.



Mindenki előítéletes, akár akarja, akár nem. Előítéleteink vannak a külső, a foglalkozások, bizonyos viselkedési formák, betegségek miatt, és még sorolhatnám. Néha magunk sem tudjuk, hogy miért is, de így van. A probléma leginkább abban található, ha sok előítélet ér minket egy adott dolog miatt. Ilyenkor ugyanis bennünk fejlődik ki előítélet az emberiség egésze ellen, és nehezünkre esik elhinni, ha valaki mégsem ítél el bennünket miatta.

Na jó, ez így kicsit ködös, vegyük alapul a kinézetet, hiszen ez az egyik leggyakoribb ok. Ha valaki nem megszokott külsővel rendelkezik, akkor azonnal megbélyegezzük. Vegyük alapul a tetovált embereket, ha egynél több tetoválása van valakinek, akkor azonnal célkeresztbe kerül, negatív diszkrimináció áldozata lesz, hiszem azonnal feltételezik róla, hogy "rosszfiú". De vajon ez valóban így van? Baromira nem...! Tapasztalataim szerint gyakran érzőbb szívet rejtenek, mint az átlag figurák. Valahol művészként azonosítanám őket, nem feltétlenül lázadóként. De ezzel is csak címkét ragasztanék rájuk, pedig nem ez a cél. Ők maguk talán nem is hiszik, de a mérleg másik oldalán sem egyszerű az élet, az apró, tündéri lányok sincsenek jobb helyzetben. Őket ugyanúgy megítélik, még ha máshogy is. Ők pedig csak cukik lehetnek, mások nem, nézhetnek, vagy öltözködhetnek bárhogy...

Gyakran ítélünk meg másokat a munkájuk alapján is, munkás, jogász, könyvtáros, tanár...mindenkiről vannak sztereotípiák, engem is gyakran ítélnek meg, ha meghallják, hogy mivel foglalkozok, persze mert ha könyvtáros vagyok, akkor csak olvasgatni, kötögetni szerethetek, szemüveges, kis szolid csaj lehetek...ahha...jó vicc :) Mint ahogy a tanároknak imádnia kell a gyerekeket, a munkások csak bunkók lehetnek, és a jogászok meg csak és kizárólag visszafogott, komoly emberek...persze, melyik pizsiben álmodtátok? Bújjatok vissza bele és irány az ágy. A Könyvhéten konkrétan egy lila hajú, magát tanárnak valló nőszeméllyel szólalkoztam össze, ugyanis nem tetszett neki valami, amit válaszoltam, persze az lényegtelen volt, hogy a nő az előttem álló lányokba is belekötött, és utána fennhangon szidta a dedikáló írónőt...és még én voltam a bunkó :) A jogászokról is igen más tapasztalatom van... :/

Legyünk nyitottak, és az, hogy vannak, akik előítélettel vannak felénk, ne adjon alapot arra, hogy azt higgyük mindenkiről, hogy elítél minket azért, amiért mások. Valamint legyünk nyitottak, hiszen, lehet, hogy aki velünk szemben áll pont ugyanebben a cipőben jár, embereket csak a saját cselekedeteik, alapján ítéljünk meg. Az legyen a fontos, amit ő lerakott az asztalra, és ne az, hogy korábban milyen tapasztalataink voltak. Na ez az a pont, ahol bekapcsolódik az ismerkedés. :)

Minden, mindennel összefügg! Nyitottság, egyéniség és pozitív hozzáállás...mondotta a pesszimista! ;)